Jaké informace má obsahovat etiketa?

By: Veronika

Jistě se k vám již dostaly rady odborníků a výživových poradců, že máte číst údaje na etiketách potravin. V nich se ale nebývá snadné orientovat. Jaké informace tedy na etiketě najdeme a co si pod nimi máme představit?

Slovo etiketa pochází z francouzštiny a v překladu znamená štítek. V souvislosti s výrobky se jedná o samolepky, které jsou nositeli určitých informací. Nacházíme je například na elektrospotřebičích, kde jsou zdrojem informace o elektrické spotřebě. My se teď zaměříme na etikety na potravinách. Ty bývají plné pojmů, o nichž mnohdy nemáme sebemenší tušení, co znamenají. Nehledě na to, že bývají psané tak malými písmenky, jež obzvláště v místnostech se slabším osvětlením nerozluští ani ti s nejbystřejším zrakem.

Co najdeme na etiketě?

Etiketu vám vytiskne každá tiskárna etiket. Její obsah ale už stanovuje Evropský parlament a Rada EU. Etikety tak musí povinně obsahovat následující údaje: název potraviny, seznam a množství složek, každou látku či pomocnou látku způsobující alergie či nesnášenlivost, čisté množství potraviny, datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti, zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití, jméno nebo obchodní název a adresu provozovatele potravinářského podniku, zemi původu, popřípadě návod k použití.

Název a hmotnost

Víte ale, jak se v těchto informacích orientovat a co vůbec znamenají? Například součástí názvu potraviny musí být i informace o jejím stavu. Dozvíte se tak, že zelenina je sterilovaná, zelí kysané, nebo paprika mletá. Konkrétní vyhlášky pak stanovují, co potravina, pro niž použijete určitý název, musí splňovat. Typickým příkladem bylo označení pomazánkové máslo, které výrobci nesmí kvůli pravidlům EU pro tradiční výrobky prodávané v Česku používat. Ale příkladů bychom našli víc. Pojem množství výrobku pak obnáší čisté množství produktu, ať již v jednotkách objemu či hmotnosti. Pokud se jedná o potraviny v nálevu, jde o váhu pevného podílu.

Použitelnost a trvanlivost

Trošku zavádějící může být informace o trvanlivosti a době použitelnosti. Zatímco termín použitelnost se používá u potravin, které rychle podléhají zkáze (maso, sýry, uzeniny apod.), s termínem trvanlivosti se setkáte u konzerv, rýže, koření, zkrátka potravin, jež je možné uchovávat delší dobu.

Složení potraviny

Pozornost byste měli věnovat i složení dané potraviny, ve kterém musí být uvedeny všechny složky potraviny, tedy cukry, sůl, konzervanty, tzv. přídatné látky v podobě barviv, sladidel a kypřidel, aromatické látky, alergeny a potravinové doplňky. Sem patří i nechvalně známá éčka, která někteří výrobci pro jejich špatnou pověst nahrazují doslovným zněním té konkrétní látky, což pro laika bývá matoucí. Je třeba ale upozornit, že ne všechna éčka jsou škodlivá. Seznam aditiv, kterým byste se měli vyhýbat, každopádně najdete na specializovaných webových stránkách.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top
seks hikayeleri porno izle> beylikdüzü escort